Жителите на радневското село Знаменосец свято тачат паметта на Димитър Николов-Заралията и вече половин век се грижат за опазването и съхраняването на паметника му, съвместна творба на проф. Валентин Старчев и проф. Крум Дамянов

В село Знаменосец почетоха байрактаря на Хаджи Димитър

Христо Христов - сряда, 01-11-2017 - 17:12

 

Венци и цветя отрупаха за Деня на будителите паметника на Димитър Николов-Заралията, легендарен знаменосец на четата, водена от Хаджи Димитър и Стефан Караджа в родното му село Знаменосец.

Монументът е изработен през далечната 1968 година от младите тогава преподаватели по скулптора в художествената академия   Валентин Старчев и Крум Дамянов с привлечения към тях в колектива арх.Иван Касъров.

Официалното откриване е станало на 1 септември. Паметникът е бил поръчан във връзка със 100 – годишнината от обесването на знаменосеца насред Велико Търново  след  сражение между останките от четата и турска потеря в местността Агликина поляна в Стара планина.

Заралията, който е бил познат и като Коджа Ибрахим, по името на убит от него бюлюкбашия е едно от позабравените  имена в четническата епоха на българското възраждане. Роден е през 1833 г. в някогашното Карабурун /днес Знаменосец, община Раднево/ става хайдутин в четите на войводите Тодор Халбов и Теню Люцканов, носи знамето на първата българска легия по личен избор на Раковски. Легендата разказва, че по време на боя преди да бъде тежко ранен и пленен застрелва с един куршум водача на потерята Солак пехливан.

Около 900  са жителите на село Знаменосец, няма човек който да не знае биографията на Заралията, категоричен е каращият пореден мандат кмет Иван Даев. По думите му паметникът е бил ремонтиран на два пъти през годините, лично проф. Старчев на няколко пъти идвал да нагледа ранната си съвместна творба с проф. Дамянов.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.