Министър-председателят почете в Скопие жертвите от Холокоста

Борисов: На Балканите трябва да градим, не да повтаряме грешките си (ОБНОВЕНА)

Тихомира Михайлова - понеделник, 12-03-2018 - 11:20

На Балканите трябва да градим, да вървим към по-добро устройство и да не допускаме грешките отпреди 20 години.“. Това заяви в Скопие премиерът Бойко Борисов, който заедно със своя колега Зоран Заев и с министър-председателя на Босна и Херцеговина Денис Звездич присъства на възпоменателна церемония по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Македония.

Той припомни за ужаса, който са изживели жертвите от Холокоста. „Днес е слънчево, тук сме приятели. Само да се опитаме да се върнем във времето и да си представим нацистите с черните униформи, които са били тук какви нечовешки неща са направили с живи човешки същества“, каза Борисов. Той подчерта, че в събота в една от най-големите Синагоги в София е бил направен дълбок поклон пред българския народ, който в тези най-жестоки времена е успял да спаси 48 000 евреи. „Затова българският народ заслужава голямо уважение. Много скърбим и затова сме тук, защото всеки, който е пратен да изгори в лагерите, не трябва да забравяме. Само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки кръвопролитни събития. „Затова смисълът освен да изкажем своя поклон и скръб към убитите, е да разберем, че на Балканите трябва да градим, да работим заедно, да вървим към по-добро устройство и ако щете народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята. Никога да не го забравяме и политиците да не допускаме такива грешки. Така че светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание и затова всички сме дошли да почетем и поскърбим за тези, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина“, отбеляза още в своята реч министър-председателят, който е първият български политик присъствал на възпоменателна церемония за жертвите от Холокоста, които са били отведени в лагера „Треблинка“.

По думите на Заев пък, присъствието на колегите му от България, Босна и Херцеговина, представители на румънския парламент и дипломати от други държави, е показателно за направения цивилизационен избор. „Историята се повтаря само за тези, които остават слепи за изводите от нея“, посочи той. И добави, че днес преговаряме поуките от миналото, „за да осветлим допълнително пътя си към бъдещето, който сме избрали заедно“. „Приемането на различията, сътрудничеството и приятелството са ценностите, които приемаме и ще поддържаме с всичките си дела, за да не се повтаря никога това“, заяви Заев.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.