Районният съд в Свиленград.
В Свиленград

Съдия стана и адвокат едновременно

МАРИЯ КАДИЙСКА - вторник, 16-05-2017 - 16:04

Съдия Недялко Паталов от Районния съд в Свиленград е вписан като адвокат с решение на местната адвокатска колегия без да е освободен от системата и в момента продължава да правораздава, съобщи пред съдийската колегия на ВСС председателят на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова. Тя обясни, че на 11 април Паталов подал заявление в Адвокатската колегия в Свиленград да бъде вписан като адвокат, посочил и адрес на кантора в града. Подал всички необходими документи и декларирал, че не е държавен служител и не е дисциплинарно освободен от съдебната система, както и че в момента на клетвата няма да бъде магистрат. На следващия ден – 12 април, Паталов бил регистриран като адвокат.
Чак седмица по-късно – на 19 април, той подал молба за напускане в регистратурата на Районния съд в Свиленград без да уведоми председателя на съда Живка Петрова, че иска да бъде освободен. Тя разбрала за напускането на Паталов от административния секретар. Паталов все още не е освободен като съдия от ВСС.
Председателят на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова обясни пред кадровиците на Темида, че е изпратила писмо до шефката на Районния съд в Свиленград Живка Петрова, в което я моли да прецени дали е редно Недялко Паталов за разглежда дела, при положение, че има регистрирана адвокатска кантора. „Не съм предприела никакви мерки срещу него“, каза още Тянкова.
След подаването на молбата за освобождаване, Паталов вече не участвал в разпределянето на нови дела. На заседанието на съдийската колегия не беше изяснено законни ли са решенията на съдия Паталов от момента на регистрацията му като адвокат до момента, когато ще бъде освободен от съдебната система.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.