Eнергото блокира сметките на старозагорската болница

Христо Христов - понеделник, 03-07-2017 - 12:49

Заради натрупани задължения в размер на 3,2 млн лв „EVN България Електроснабдяване“ поиска да бъдат блокирани сметките на старозагорското УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ АД.

Болницата, чийто мажоритарен собственик е Министерството на здравеопазването, от няколко месеца просто спряла да плаща за консумираната електроенергия.

В натрупана сума влизат главница, законови лихви, обезщетения за забава и направени разходи по водените до сега 5 съдебни дела, приключили с потвърждаване искането на алектроразпределителното дружество.

Борчът се трупа от 2013 година, подписани са били няколко спогодби за разсрочване, като последната е от 3 май м.г, но и тя не е спазвана.

Старозагорската УМБАЛ е най-големият длъжник на EvN и необслужването на задълженията я превръщало в сериозна заплаха за финансовото състояние на дружеството.

От електроразпределителното дружество напомнят, че нямат право да „дръпнат шалтера“, но ще се възползват от всички възможни законови средства да си приберат поне част от вземанията.

Борчовете за ток на „Проф. д-р Стоян Киркович“ са само едно от перата, по които болницата е задлъжняла. Справка в отдел „Местни данъци и такси“ при община Стара Загора показва, че за последните 5 години не са платени около 1 млн лв такса „смет“. В такъв размер е и задлъжнялостта към държавното „В и К Стара Загора“ ЕООД.

„За проблема със забавените плащания относно електронерегията сме уведомили още преди няколко месеца принципала. В невъзможност сме да се справим с тези суми.“, призна членът на съвета на директорите проф. д-р Иван Въшин.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“, проф. д-р Йовчо Йовчев не бе открит за коментар. Не вдигаше телефона си и председателят на борда Светла Карастоянова, която е секретар на РЗИ – Стара Загора.

„Опитваме се отчасти да разрешим проблема с отпускането на безлихвен кредит, правят се постъпки, но все още няма крайно решение.“, уточни ситуацията областният управител Гергана Микова. По нейни данни общите задължения на дружеството са в рамките на около 23 млн лв.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.