Билката на Хари Потър трови италианци

Румен Михайлов, „Монитор”, Южна Европа - петък, 06-10-2017 - 11:26

Цяло семейство италианци от Милано бе натръшкано от вълшебното биле мандрагора, което майката, бащата и двамата им синове били хапнали премесено със спанак. След вечерята завчера, на която зеленчукът бил сервиран сготвен на пара и като гарнитура, четиримата били разтресени от силно главоболие, халюцинации и амнезия. По-голямото момче на 18 години все пак успяло да позвънили в бързата помощ на прочутата болница „Фатебенефратели“ и от там на секундата им пратили линейка. Четиримата били приети по спешност в здравното заведение и на докторите не им трябвало много време, за да установят, че става дума за силно хранително отравяне.

След като разпитали подробно и четиримата какво са яли, лекарите съсредоточили вниманието си върху погълнатия обилно от тях замразен спанак. И не сбъркали, тъй като последвалите изследвания установили, че той бил премесен със смятаната от векове за вълшебна, но на практика силно отровна билка мандрагора. Санитарните власти разбрали веднага от къде е купен „подправения“ изглежда по неволя с отрова спанак и вдигнали под тревога Здравното министерство. Съответните чиновници в него проследили пратката замразен спанак и веднага разпоредили всички количества от нея, налични в магазините, да бъдат изхвърлени на боклука. Същата участ „сполетяла“ и пратките със съседни номера, като основно „пропищели“ производителят и опаковчика на зеленчука – реномирана в бранша компания, както и три големи италиански вериги от супермаркети.

Разказвайки неприятната история, вестник „Корере дела сера“ написа днес, че мандрагората е билката, с която варели магьоснически отвари световно известният книжен герой Хари Потър и неговите авери. Така например в книгата „Хари Потер и стаята на тайните“ на английската писателка Джоан Роулинг с подобно вълшебно питие малките магьосници се опитвали да връщат към живота вкаменени хора. Миланският всекидневник припомня също така, че още в средновековието бащата на съвременната политология Николо Макиавели бил описал мандрагората като биле, с което може лесно да изкараш от строя и дори да премахнеш враг или опонент.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.