Двупосочно пътуване до Истанбул излиза 89 лв.

Влакът от Москва ще идва през Белград

ВАСИЛ ТАШЕВСКИ - понеделник, 14-12-2015 - 10:00

БДЖ с директни връзки до 7 града в Европа

Международният влак от Москва вече ще пристига в София от запад, откъм Белград. Това става ясно от новото разписание на БДЖ, което влезе в сила от неделя.

В състава на трена от и за Москва ще се движат директни спални вагони, а маршрутът на композициите освен през Белград ще минава и през Будапеща, Братислава, Варшава и Минск. От пролетта до септември в състава на тези влакове ще пътува и вагон между Минск и Варна, а московските вагони ще се движат и до Бургас. Промяната на маршрута е заради изострените отношения между Украйна и Русия.

 

2 международни влака с ново разписание

 

ще пътуват между София и Будапеща, съобщиха още от БДЖ. Те ще преминават през Румъния по моста "Нова Европа" между Видин и Калафат. Влаковете "Бонония", за които съвместно с унгарските железници е договорена специална оферта за преференциални цени при предварително закупуване на билет. Двата вагона за Будапеща (един спален и един кушет) на наша територия ще пътуват прикачени за нощния влак за Видин. Цената на еднопосочен билет до Будапеща е 118,52 лв., а на двупосочен - 185,80. Резервацията за кушет вагон излиза 18,38 лв., а за спален - 35,60. Билет, издаден по офертата City Star BDZ-MAV, цената за 1 пътник излиза около 149 лв., а за 5 - 745,17 лв.

Според експерти от БДЖ най-много пътници по международните дестинации на превозвача има към Белград и Истанбул. За трена към сръбската столица нашата железница е определила цена от 41,46 лв. на еднопосочния билет и почти 83 кинта за двупосочния. Резервацията на място в едната посока е 2,44 лв., а на легло в кушет вагона - 13,10 лв.

Двупосочният билет

 

към Истанбул е по-евтин, отколкото до Букурещ

 

и цената му е 88,79 лв. Еднопосочното пътуване към мегаполиса на Босфора излиза 44,40 лв., сочи тарифата на БДЖ.

До Букурещ билетът от София струва почти 46 лв., а двупосочният - 91,53 лв.

Подобно на направлението към Будапеща и за Солун се предлагат атрактивни оферти. BDZ-Trainose за двупосочно пътуване важат само за дните вторник, сряда и четвъртък. За един пътник намалената цена е 50,07 лева, а за 5 пътници - 150,21 лв. За този влак има и още една специална оферта - срещу 25 евро или 48,90 лв. може да се купи билет в двете посоки, но условието той да е с фиксирани дати за отиване и връщане и да бъде купен не по-късно от 15 дни преди датата на пътуване. Редовната тарифа за еднопосочен билет до Солун е 32,86 лв., а за отиване и връщане - 65,72 лв.