Белетристът Христо Карастоянов /вляво/ е категоричен, че не бил успял да напише книгата си, посветена на Гео Милев и анархиста Георги Шейтанов ако не е била изследователската дейност на критика Георги Янев /вдясно/.
Снимка Авторът

Книга на критик препълни дома на Гео Милев

Христо Христов - вторник, 17-05-2016 - 11:18

Нова книга на литературния критик и историк Георги Янев препълни наскоро цялостно ремонтирания роден дом на Гео Милев в Стара Загора с почитатели и изкушени от словото.Сред дошлите да споделят радостта си от новото издание на „Писано и Неписано“ бяха проф. Светлозар Игов, поетите Тильо Тилев и Кольо Александров, издателят на спретнатото томчо Марин Георгиев, белетристът Христо Карастоянов и още десетки имена, свързани по един или друг начин с Града на липите и творчеството на автора.

Както самият Георги Янев призна- едва ли има друго, по-подходящо място от дома на гениалния Гео за представянето на сборника му.

На първо място е фактът, че в продължение на 2 десетилетия авторът е уредник на къщата-литературен музей, а на следващото е, че „Писано и Неписано“ е своеобразна история на творената в Стара Загора и региона литература през последния повече от половин век. В нея са събрани писани по - различно време, но звучащи повече от съвременно спомени и размисли за казано и преразказано от Елисавета Багряна, Усин Керим, Димитър Данаилов-Моряка , Христо Кацаров, Иван Цанев, Иван Динков , Константин Павлов...Сред тях са думи за Иван Мирчев, Любомир Левчев, проф. Стоян Каролев и още десетки други повече или по-малко известни, но оставили собствена диря в литературната нива автори.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.