В Италия

Взривиха колата на кметица, тя яхна кон

Румен Михайлов, „Монитор”, Южна Европа - понеделник, 12-02-2018 - 15:28

Неизвестни засега лица подпалиха в 22 часа в неделя личния автомобил на Марта Кабриолу - кметицата на намиращото се в южната част на остров Сардиния градче Вилачидро. Тъй като на 27 май 2017 г. е била изпепелена пак след заливане с бензин и другата семейна кола на първата гражданка, то тя обяви, че от тук нататък ще обикаля пеша населената с петнайсетина хиляди жители община. Или пък на кон, каквато е отколешната традиция за придвижване из района, изпълнен със забери, вековни гори и красиви ждрела на буйни планински потоци.

Ако се вярва на медиите на о. Сардиня, то подпалването на автомобилите на Марта Кабриолу е предупреждение към нея от лица, засегнати от нейната политика. Тя е избрана за кметица през 2016 г., като е подкрепена от коалиция от десни партии и веднага започва да работи за въвеждането на ред в икономическия и социалния живот на общината. Привържениците й бързо се увеличават, но изглежда в същото време се появяват и недоволни от нейното управление. Според запознати най-вероятно това са хора на местната организирана престъпност, чиито основен бизнес е спекулацията със селскостопански и горски терени.

И докато полицията издирва подпалвачите на автомобилите на кметицата на г. Вилачедро, тя отправи призив към правителството в Рим да не оставя на произвола на съдбата малките населени места като гарантира сигурността им с повече полиция и съвременна охранителна техника.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.