МОНИТОР

Изсъхват над 10 хил. хектара изкуствени гори

Агенция Монитор - петък, 16-06-2017 - 14:24

Изсъхват над 10 хил. хектара изкуствени гори предимно от бял бор от общо 4,2 млн. хектара гори в държавата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). От средата на 2016 г. изсъхналата иглолистна гора нараства като процент в цялата страна. Това са констатациите от завършилите в цялата страна съвещания по стопанисване на горите.

Основният проблем за изсъхването е физиологичното отслабване на здравословното състояние на дървостоите, които са били залесявани в миналото, а именно залесяване на някои видове на по-ниска надморска височина от естествените им райони на разпространение като белия бор и други. Влияние оказват и голямата гъстота на дърветата в насаждението и зачестилите ветровали и снеголоми. Глобалните климатичните промени са също важен фактор, който влияе върху състоянието на горите, обясняват експертите.

В агенцията са обсъждали мерки, които да ограничат разпространението на съхненето. Някои от тях предвиждат незабавно изсичане и изнасяне на заразената и повредената изсъхнала дървесина от местата, където се настаняват вторични вредители - насекоми, болести и приоритетно усвояване на увредената дървесина.

Предвидени са и нормативни промени за облекчаване на административната процедура по усвояване на увредената дървесина. В момента от засегнатите площи усвоената дървесина в държавните горски територии е около 70%. В горите частна или кооперативна собственост, усвояването е около 50%. Дългосрочните мерки са насочени към постепенна подмяна на иглолистните насаждения с местни широколистни видове, където е възможно.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.