Куклите се продават най-скъпо по софийските сергии с мартеници.
СНИМКА Крум Стоев
Търговците заработват по 25 лева оборот дни преди 1 март

Лебеди и голи русалки смениха Пижо и Пенда

ГЕОРГИ СЛАВОВ - неделя, 26-02-2017 - 19:31

Българка ги плете в Швеция, прибира се в София да ги продава

Лебеди в гнезда, плетени саксии и майтапчийски разголени русалки изместиха традиционните Пижо и Пенда по сергиите с мартеници тази година, показа проверка на „Монитор“.

Сега на мода определено са лебедите, освен традиционните гривни, брошки, кукли и зайци, коментираха търговците в столицата няколко дни преди 1 март.

Цените на червено-белите артикули се движат от 60 стотинки

до над 20 лева за бройка

Най-евтини са брошките, а най-скъпи са куклите с размер две педи, които се окачват на стени и врати.

Масовите модели вървят по левче, а популярните в момента лебеди се търгуват срещу 5-6 лева. С два лева отгоре струват плетените саксии с цветя. Освен пролетните мотиви друга тенденция при мартениците е на вълната. Куклите с плетени народни носии от естествен материал се предлагат за 20 лв., мартеница с Черен Петър върви около 2 лв., а вълнените мечета струват между 2 и 3 лв. Останало е и влияние от празника на св. Валентин, защото се продават и купидони за 3 лв. По сергиите има и слънчогледи и хвърчила, преплетени с бели и червени конци, на цена от 2 лв.

Най-много се продават брошките

и комплектите от по 10 гривнички за левче, защото ги купуват за офиси и училища, обясни продавач пред столичните Хали. Повечето от търговците разкриват, че мартениците са от китайски материали, които те сплитат.

Средният оборот за 6 часа на ден е около 25 лева, каза Желязко Гинчев, който продава мартеници до Софийския университет. „Днес ми е първи работен ден и очаквах повече“, призна младият търговец, но прогнозира

многократно увеличение на продажбите

в дните непосредствено преди 1 март. Неговите клиенти най-много търсели брошките с безопасни игли за сметка на по-скъпите гривни.

Ръчно плетени мартеници пък върти „колежката“ му Иванка Иванова, която ги предлага пред столичните Хали, но живее в Швеция. От години тя пристига в София десетина дни преди 1 март, за да продава своите произведения, но не заради печалбата. „Краста ми е. Вече ми стана навик. Като си сметна разходите за билетите, багажа и престоя, винаги съм назад. Но смятам да съм тук и следващата година“, разказа Иванова.

Пенсионерът Борис Христов рядко купувал мартеници, но дъщерите му много обичали Баба Марта. „Имах една колежка, която за всеки 1 март плетеше на ръка по 200 мартеници, но вече евтините китайски стоки я принудиха да спре. Не го правеше от любов към Пижо и Пенда, а за да изкара допълнителни доходи“, разказа мъжът, докато разглеждаше мартениците на една от сергиите в центъра на столицата.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.