Домът на Лилиев в Стара Загора е с изпотрошени прозорци и покрив пред рухване.

Домът на Николай Лилиев продължава да се руши

Христо Христов - понеделник, 20-06-2016 - 11:31

Половин година, след като областната управа предаде на община Стара Загора домът на улица „Парчевич“ , където в действото си е живял големият лирик Николай Лилиев къщата продължава да се руши.

Пред пропадане е част от покривната конструкция, изпотрошени са стъклата , а каменното стълбище е обрасло с трева и храсти.

Николай Лилиев /1885-1960/ остава в най-ранното си детство кръгъл сирак, и е отгледан от двете си лели, които живеели в близост до бащиния му дом.

За този момент от живота му напомня само плоча върху фасадата на саморазрушаващата се къща. В ранните години след 10 ноември 1989 г. тук за кратко се помещаваше редакцията на общинското литературно списание „Участие“, имаше и кофе-клуб на името на писателя. Днес от тях са останали само табелите. Неизвестно по чие хрумване точно пред сградата, която е паметник на културата от национално значение според регистрите на МК от фирмата събираща разделно боклуците са поставили цветните си контейнери.

По думите на ресорния зам. кмет на Стара Загора Иванка сотирова прехвърлянето на имота вървяло бавно, това отлагало вземането на спешни мерки за ремонт на сградата.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.