Командосите ще имат ново оборудване
Снимка БГНЕС

Купуват на командосите ново оборудване с пари от Норвегия

Агенция Монитор - събота, 04-02-2017 - 09:50

Ново оборудване за антимафиотите от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” ще бъде закупено със средства от Норвежкия финансов механизъм. Това става ясно от серия от обществени поръчки, обявени в последните седмици от ГДБОП, съобщи БГНЕС.

По-голямата част от оборудването е за командосите, които извършват арести. За доставка на тактическо облекло и оборудване са заделени почти 30 000 лв., което ще осигури специално облекло за 15 антимафиота. За близо 37 000 лв. ще бъдат закупени и нови 15 бронежилетки, които трябва да са произведени 2016 година и да имат гаранция от 60 месеца. Специални маски с пет броя филтри за химическа защита, шест комплекта за лична защита, обувки, ръкавици и каски, както и един специален газ-анализатор ще бъдат закупени за нуждите на специализираните екипи. Общата им цена ще е малко над 13 000 лв.

За почти 5000 лв. антимафиотите ще закупят и два комплекта за проникване в помещения чрез взломяване на врати. Близо 9000 лв. ще струва закупуването и на хидравличен инструмент за отварянето на врати. Малко над 32 000 лв. ще струва изработването на нови отличителни якета за общо 400 служители на ГДБОП.

С друга обществена поръчка се търси доставчик на 25 радио-предавателни устройства – микрофон (тип огърлица) и слушалки за комуникация между членовете на тактическите екипи. Техниката трябва да е произведена през 2016 или 2017 г., а общата й стойност възлиза на почти 39 000 лв. ГДБОП търси да закупи и уред за Раманова Спектометрия, който се използва за проверка и идентификация на експлозиви в прахообразни, твърди и течни форми, токсични химикали, бойно-отровни вещества, прекурсори и наркотични вещества. Стойността на уреда не трябва да надвишава сумата от 70 000 лв. Със средства по Норвежката програма се очаква ГД „Борба с организираната престъпност” да закупи и дрон.

Източник БГНЕС

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.