Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" с председател кмета на София Йорданка Фандъкова организира конференция на тема "Етика, ценности и религия" със съдействието на фондация „Конрад Аденауер“. В дискусията се включиха и представители на вероизповеданията у нас
БТА
От 2010 г. насам

София дала над 1,1 млн. лв за храмове и манастири

МАРИЯ НИНОВА - сряда, 12-07-2017 - 12:32

Столичната община е инвестирала над 1,1 млн. лв в изграждане и ремонти на храмове и манастири от 2010 година насам. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференция на тема „Етика, ценности и религия“. Общината обмисля тази година да вложи 140 хил. лв. за възстановяване на храмовете „Св. Георги Победоносец“ и „Света Мина“, както и на арменската църква „Света Богородица“.

Фандъкова обяви, че столицата винаги е била символ за разбирателство между религиите. Като доказателство за това тя посочи карето в центъра на града, където на близко разстояние се намират православна и католическа църква, Синагогата и Джамията. По думите й основната роля на вероизповеданията трябва да бъде да не допускат религията да се използва като претекст за насилие и агресия.

Фандъкова обясни, че днешните въпроси за ценности и религия са ключът в търсенето на стабилност и сигурност. Според нея е важно да се осъзнае и отговорността на политическите лидери в този процес. Най-вече, по думите й, трябва да се замислят онези от тях, които се опитват периодично да заиграват със страха на хората, които не търсят решения, а по-скоро се възползват от поводи и създаване на конфликти. "В политиката много е лесно да се спечели симпатия със страх, но не е възможно да се управлява дълго време и успешно със страх", заяви градоначалникът.  

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.