10-месечно с морбили имало контакт с 16 болни деца в Педиатрията

Ели Крумова - сряда, 12-04-2017 - 18:30

10-месечно момченце от пловдивското село Калояново, за което по-късно се установило, че е с морбили, е контактувало с 16 деца и техните майки в Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Георги”, съобщиха от здравното заведение. Детето е било прието в Отделението по пулмология с висока температура, хрема и кашлица на 8 април, събота, в 14 часа. Няколко часа след хоспитализирането му се появял обрив, характерен за морбили, и детето своевременно било преведено в Клиника по инфекциозни болести на същата болница.

Веднага бил преустановен приемът на нови деца в Отделението по пулмология. Общо 16 деца и техните майки са били в контакт с това дете по време на краткия му престой в Клиниката по педиатрия. На контактните деца бил проверен имунизационният статус и наличието на антиморбилни антитела в кръвта. Установено било, че четири от шестте деца на възраст под една година нямат защита срещу заболяването, защото не са достигнали възрастта за ваксинация и вероятно предадените майчини антитела при тях не са в достатъчна концентрация. На тези деца била приложена пасивна профилактика с имуноглобулини. Майките също са изследвани за наличие на антиморбилни антитела и при липса на такива им се предлага ваксинация.

Контактните деца били изписани от клиниката след излекуването им. Към края на деня на 12 април 2017 г. в Отделението по пулмология има само 5 деца. Всички контактни на детето с морбили при изписването им са инструктирани да ограничат максимално контактуването с други деца във времето след края на инкубационния период – между 15 и 26 април 2017 г. При поява на заболяване в този период те трябва да бъдат насочвани за преглед и евентуална хоспитализация в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“.

От Клиниката по педиатрия съветват всички, които не са ваксинирани срещу морбили, да изследват имунитета си срещу това заболяване, и при липса на такъв да се ваксинират. Уместно е да се носят маски или да се ограничат контактите с лица с повишена температура, хрема, възпаление на очите и кашлица.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.