По време на събора представители на българската диаспора в Украйна демонстрираха позабравени и в родината занаятчийски умения

10 000 сънародници празнуваха край брега на Днестър

Христо Христов - петък, 09-09-2016 - 13:58

Близо 10 000 души, потомци на българи, преселили се преди 2 века на територията на днешна Украйна са взели участие в седмия всеукраински български събор, който се проведе

в Акерманската крепост край град Белгород-Днестровский, разказаха присъствали на грандиозното събитие старозагорци.

Форумът е бил посветен на 25-годишнината от обявяването независимостта на Украйна , акцентът е бил поставен върху съхраняване на традициите и по-нататъшно развитие на историческите, културни и образователни постижения на българския етнос.

В културната програма , разгърнала се край възстановените стени на някога една от най-мощните крепости по брега на река Днестър са взели участие  50 фолклорни ансамбли от Украйна, Молдова и България, както и певците Илия Луков и Веселин Маринов.

Сред най-акламираните са били демонстрациите на прабългарски воински умения от активисти на старозагорската школа „Бага Тур“.

Специален поздрав от сцената изпратил към родината своеобразният доайен на българската диаспора в Украйна , 92-годишният Генадий Коев от дружеството в Одеса.

В рамките на събора се е провела и научна конференция на тема „Българи от Северното Причерномие“, където е бил представен дванадесетия том от едноименната поредица, съвместно издание на държавната агенция за българите в чужбина и великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий”.  

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.