В Ботевградско шампиони по отмъкнати мантинели

Вандали крадат и трошат пътни знаци за 1,5 млн. лв.

Васил Нанчев - понеделник, 25-01-2016 - 18:43

2100 пътни знака и 33,8 километра предпазни мантинели за поне 1,5 млн. лева са откраднати и повредени от вандали за година по републиканските шосета. Това сочат данни от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Пътните знаци струват от 154,40 лв./кв. м за най-евтините пластмасови до 465,87 лв./кв. м за железните, а цената на мантинелите тръгва от 47,22 лв./м и стига до 273,90 лв./м. Металните табели и пътни огради са предпочитани от крадците, защото освен за връщане в пунктовете за скрап, ги използват за колове на дворни огради, за подпиране на асми и дори за печене на чушки и варене на лютеница, научи „Монитор”.

„Най-скъпите мантинели бяха откраднати от мост близо до Бобошево на шосе, свързващо към автомагистрала „Струма”, обясни за „Монитор” шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров. Според него посегателствата върху този тип пътни съоръжения стават основно по забутани пътища, където минават по-малко автомобили.

„Режат ги с флексове, оксижени, товарят и ги предават за вторични суровини. А уж на пунктовете е забранено да ги приемат. Най-много се краде в района около Ботевград и по стария първокласен път през Витиня”, казва той. „От магистрали трудно се краде, защото има повече трафик. От края на миналата година всички мантинели по АМ „Тракия” са застраховани. Всяка липса или повреда се дава на застрахователя и той си търси парите от водача, предизвикал катастрофата и я е строшил”, добавя пътният шеф.

 

Подробности четете в хартиеното издание на "Монитор"!