Робот помага в земеделието

Агенция Монитор - събота, 25-02-2017 - 13:31

Фенотипирането е процес, при който се наблюдават физическите характеристики на растенията, за да се определи тяхното здраве. Въпреки че е съществена част от земеделието, това е много досадна и отнемаща време задача, особено когато трябва да се прегледа цяла нива. Това е работа, която би било добре да се извършва от робот и екип воден от проф Стивън П. Лонг от университета в Илинойс е направил точно това.

Полу-автономното устройството се контролира от GPS и лаптоп командван от човек, докато се движи между редовете с растения посредством гъсенични вериги, предоставящи висока проходимост.

Робота е оборудван със сензори, хиперспектрална, HD и термална камери, както и метеорологичен и импулсен лазерен скенер. Това позволява да се събират фенотипни данни, като диаметър на стъблото, височина на растението и обем на листата, заедно с данни за околната среда, като температура и съдържанието на влага в почвата.

Тези данни се съхраняват на компютър, вграден в робота и се предават до лаптопа на потребителя. Тази информация се използва за създаването на 3D компютърен модел на всяко растение и прогнозен модели на растежа и развитието му, както и очакваното количество биомаса от дадено растение и цялата реколта.

Засега роботът е тестван само върху енергийно сорго, зърнена култура която се отглежда като източник на биогориво. Смята се обаче, че робота ще се справя също толкова добре и с други високо растящи култури, като царевица и пшеница.

Проф. Гириш Чоудари, който е част от проекта, сега работи по това робота да стане по-тесен, за да се движи между редовете с растения по-лесно и планира да го оборудва със система избягване на препятствия. Екипът се надява да има напълно готов продукт на пазара до 2021г.

”Това, което е нужно е да може да характеризира едно растение, докато расте”, казва Лонг. „Това може да се направи, може би, с цяла армия от хора, но сега роботът, може да направи всичко това.”

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.