Автопаркът на спешната помощ е остарял
Монитор
В София – град и област

Дефицит на 90 лекари в спешната помощ

МОНИТОР - понеделник, 06-03-2017 - 14:01

Деветдесет лекари не достигат в Центъра за спешна помощ София - град и област. Сестринските и шофьорските места обаче са заети. Това съобщи директорът на центъра д-р Георги Гелев пред БНТ. По думите му има достатъчно линейки, но автопаркът е остарял. Д-р Гелев смята, че след като заплатите в сектора бяха увеличени, е възможно скоро въпросният дефицит да бъде преодолян.

Показателно беше, че до 2016 г. имаше повече напуснали Спешната помощ, отколкото постъпили на работа. Тези данни обаче се промениха през миналата година, а през тази вече има назначени нови 7 лекари, както и 7 парамедици, каза още директорът на центъра.

Според д-р Георги Гелев случаят с падналото 8-годишното момиченце от лифт в Боровец, показва, че е крайно време в курорта да бъде направен филиал на Спешна помощ. Той добави, че предварително трябва да се обсъди дали спешните медици да имат своя база с отделна къщичка, която да е в района на пистите или да се използва тази на Българския червен кръст.

Когато стана инцидентът с детето имаше и катастрофа на пътя София-Самоков. В Самоков има два екипа на Спешна помощ, които мисля, че са достатъчни, и те са тръгнали към транспортното произшествие. Наложи се един екип от София да тръгне, за да помогне на детето. В последните години Боровец става все по-голям курорт и трябва да има филиал на Спешна помощ, категоричен беше д-р Гелев.

Междувременно от „Пирогов“ обявиха, че падналото дете е в стабилно състояние. В неделя то е било оперирано, а през нощта не е имало никакви оплаквания.

Момиченцето е в добро общо състояние, оперираният крайник не е отекъл и е с добра циркулация, казаха от спешната болницата.

Георги Гелев обяви, че при случая с починалата 11-годишна ученичка от столичното 52-о училище има огромно забавяне при подаването на сигнала от страна на директора и учителката. По думите му линейката е успяла да закара момичето до „Пирогов“ за 27 минути от подаването на сигнала и не е закъсняла с над половин час, както твърди директорът на училището.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.