Откриха древно селище на 1500 години край Любимец

Божидар Събев - събота, 14-10-2017 - 15:06

Селище от преди 1500 години откриха археолози в нива в землището на село Малко градище, община Любимец. Селището е недалеч от тракийското скално светилище в Източните Родопи, известно като Глухите камъни.

Археологическата експедиция се води от доц. Д-р Георги Нехризов по проект на БАН и финансирана от правителството. 

Сред най-любопитните находки на археолозите сега е част от един от основните римски пътища, които пресичат България, известен като Друма.

Другата топ находка на експедицията е голямо селище. То е част от селищната система около Глухите камъни. В него археолозите са се натъкнали на сграда, която вероятно е била доста значима. А за това се съди по намерената масивна колона. За момента се предполага, че зданието е на храм или е било с представителна функция. Регистрираните артефакти са от пред-римския, римския период, античността и средновековието. Въпреки, че все още не е подробно проучено, Нехризов смята, че селището е функционирало поне 1500 години.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.