Библейски сюжет в интерпретацията на Лика Янко.
50 години от първата изложба на голямата художничка

Лика Янко възкръсва като Пикасо в рокля в „Нюанс“

Агенция Монитор - вторник, 12-09-2017 - 15:36

Изложба на голямата българска художничка Лика Янко (1928-2001) се открива от 18.30 ч. утре вечер в столичната галерия „Нюанс“ на ул. „Денкоглу“ 42. Събитието е посветено на 50-годишнината от първата самостоятелна изява на голямата дама на родната живопис и може да бъде посетено до 8 октомври.

Преди 50 години в подземния салон на бул. „Руски“ 6 е открита първата самостоятелна изложба на Лика Янко. На седмият ден тя е прекратена под предлог, че художничката е показала три неодобрени от комисията картини. 50 години по-късно галерия „Нюанс“ събира нейни произведения, за да отдаде почит на смелия дух и индивидуалното светоусещане на Лика Янко. През 60-те и 70-те г. на XX век картините й са определяни като прекалено „модернистични“ в България, тъй като те следват определени насоки в западноевропейския авангард.

Наричат я „Пикасо в рокля“. Но на това определение тя отговаря: „Аз не съм Пикасо, аз съм Лика“. Лика Янко изумява със стила, който сама създава и утвърждава в творческият си път. Тя не само рисува, но често пъти използва копчета, стъкълца, камъчета, мидички и бродира причудливи форми на платното си. На пръв поглед усукани и грозни, те оживяват в картините й. Символиката на нейните образи не подлежи на обяснение. Тя самата не дешифрира същността на тематиката и позволява на всеки да проникне в нея. Тази възможност ще имат и сегашните посетители в елегантното пространство на галерия „Нюанс“.

Българските моми са вдъхновение за много от картините на художничката.

Лика Янко е родена през 1928 г. в София в семейство на албанските емигранти Лазар и Фросина. От дете скицира и рисува. Расте замечтана и с богато въображение. Записва се на балет, за да изучава балерините на Едгар Дега. Учи във Френския колеж в София, повлиява се от творчеството на Сезан, Ван Гог, Гоген и др. В Академията попада в класа на Дечко Узунов и Илия Петров. Търпелива, всеотдайна и неотстъпваща пред силните на деня, както споделя самата тя, Лика Янко остава вярна на себе си до края. Умира на 22 юни 2001 година в София на 73- годишна възраст.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.