100 автономни коли тръгват по улиците на Гьотеборг

Водачи на Volvo четат вестник докато шофират

Денислав Стоянов - неделя, 11-10-2015 - 12:33

Шофьорите на автомобилите Volvo ще могат да четат вестник или да вършат спешната си работа докато шофират. Това е възможно благодарение на проекта Drive Me, разработен от шведската марка Volvo и компанията за технологии Autoliv, които са обединили сили в развитието на автономното шофиране. Двата световни лидера в автомобилната безопасност Volvo и Autoliv работят заедно по проекта за първото мащабно автономно шофиране в света. Разработката на проекта Drive Me включва 100 експериментални автомобила Volvo със самоуправление, които ще се използват от семейства в шведския град Гьотеборг, пътуващи ежедневно по обществени пътища.

Голяма част от автономните автомобили са от новото Volvo XC90

Проектът Drive Me стартира през 2013 г. и първите семейства се очаква да са по пътищата на Гьотеборг през 2017 г. За първи път в световен мащаб автономните автомобили са на разположение на обикновените хора за тяхната всекидневна употреба. Участниците в проекта Drive Me отразяват много ползи, свързани с автоматизирано управление, като например ефективно използване на пътищата, по-икономично шофиране на автомобила, по-слаб трафик и по-добро градоустройство.

 

 

Шофьорите на Volvo ще могат да вършат спешната си работа докато шофират.

Особено важно за автономното управление е възможността за много по-малко пътни инциденти, наранявания и смъртни случаи. Според независими статистически данни, над 90% от всички злополуки с фатален край са причинени от човешка грешка и обикновено се дължат на невнимание. Автомобилите със самоуправление могат да открият и да реагират на ситуации, които причиняват тези трагедии. Настоящите активни системи за безопасност са отлични примери за първата стъпка към автоматизирано управление.