Българският филм „Моторът“ с премиера на СФФ

Агенция Монитор - неделя, 11-02-2018 - 16:05

Вторият филм на режисьора Валентин Гошев „Моторът“ ще направи премиерата си по време на 22-то издание на София Филм Фест. „Това е една история за приятелството, което може да устои с години, независимо от превратностите на историческите събития“, обяснява Гошев, който е и сценарист на проекта. Сюжетът на „Моторът“ се завърта около трима тийнейджъри, събрани в едно село от неизбежната реалност на войната. Славчо живее в там, Вили е част от немска военна част, а Евелина е евакуирана софиянка, чиято къща е разрушена от английските и американски бомби.

Изборът на локацията за лентата не е случаен. „Село Бараково, където се развива историята, е било доста интересно в миналото. Събирах материали за документален филм за фабриката на братя Балабанови. Покрай нея научих за немеца Вили, който е работил по време на войната в германска военна работилница, създадена към фабриката. Вили се е движил навсякъде със своя мотор, а когато дошло време да отпътуват от България, той решил да подари машината на българския си приятел Славчо - младеж от селото“, казва режисьорът. С участие в „Моторът“ се разписват Александра Радичева, Димитър Ангелов, Ицко Финци, Михаил Мутафов, Филип Трифонов и др.

София Филм Фест ще бъде открит на 7 март с прожекция на друг български филм - „Ага“ на Милко Лазаров, който ще закрие официалната програма на Берлинале след няколко дни.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.