Лабораторните изследвания показват, че бацилът не е заразен
Интернет
В квартал „Ботунец”

Откриха туберкулозен ученик в софийско школо

Силвия Николова - вторник, 04-04-2017 - 16:58

Родители не пускат децата на училище, искат оставката на директора

Ученик е засечен с бацила на туберкулозата в столичния краен квартал „Ботунец”. Момчето е в първи „А” клас в 162 основно училище. Родителите на децата, които учат там излязоха на протест и поискаха оставката на директора Румен Андреев, като го обвиниха, че е крил крил информацията от тях, алармираха от квартала.

Хората дочули за инфектираното момченце от шушукания на лекарките в тамошния диагностично-консултативен център. В знак на протест срещу мълчанието на директора Андреев те се заканиха, че няма да пуснат децата си на училище поне до края на седмицата.

Действително имаме първокласник с бацила на туберкулозата, но той не е заразоносител. Това показват лабораторните изследвания на материал, взет от стомаха, фекалиите и слюнката на ученика, каза за „Монитор” директорът на 162-о основно училище Румен Андреев. Бацилът е в лимфните възли и не е проявен. Резултатите станаха готови в понеделник след обяд, затова аз не можех да взявам паника предварително без да сме наясно какво точно е състоянието на детето, допълни той.

Оказва се, че момчето действително е носител на туберкулозния бацил, но в него не е открит т. Нар. Бацил на Кох, който всъщност е заразният вариант, който е причина за жълтата гостенка.

По думите на Адреев той разбрал за ученика на 30 април. Тогава в училището пристигнала инспекторка от Районната здравна инспекция в София, която го уведомила, че се изследват проби от момче, първокласник от 162 училище с подозрение за туберкулоза. За да не създавам паника, преди да знаем за какво става въпрос, не уведомих нито учителите, нито родителите, каза още Андреев и обясни, че с всяко отсъствие на учениците от училище ще пропуснат важен учебен материал, което по думите му е немислимо, тъй като през месец май предстои външно оценяване.

Първи за сериозно заболяване се усъмнили родителите на детето. След като продължително време то вдигало температура, те повторно го завели на лекар и настояли да му вземат всички възможни изследвания. Оказало се, че то не е болно от грип, а от упорито настинка, но изследванията засекли непроявения бацил на туберкулозата.

Междувременно д-р Наталия Спиридонова от Регионалната здравна инспекция София – град поясни, че действително има случай на болно дете от училището, но туберкулозата е на вътрешните лимфни възли и бактерията не се отделя в околната среда. Въпреки това, тя препоръча на всички, които са били в контакт него, да си направят манту. Десетки деца и родители още във вторник побързаха да им сложат инжекцията.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.