Параскеви Мишу и Сотир Цацаров разговаряха в Брюксел.

Брюксел похвали Цацаров за борбата с мафията

МОНИТОР - петък, 19-05-2017 - 13:15

Работата на прокуратурата е отлична, такава оценка бе дадена в Брюксел за държавното ни обвинение.

"България е постигнала впечатляващ напредък", с тези думи Параскеви Мишу, заместник-генерален секретар на ЕК, отговарящ за Механизма за сътрудничество и оценка, посрещна главния прокурор Сотир Цацаров в Брюксел вчера, съобщи прокуратурата.

"Вече виждаме вашите действия по изпълнението на препоръките в мониторинговите доклади. Надяваме се всичко да продължи по този начин", казала още Мишу. Тя допълнила, че има известни слабости, но се надява компетентните за това институции да вземат адекватни мерки. "През тази година трябва да се фокусираме върху препоръките заедно, за да може тя да е, ако не последна, то поне предпоследна за Механизма за сътрудничество и оценка", казал още зам.-генералният секретар на ЕК. Мишу е оценила като отлична работата на прокуратурата. "За нас е важно,че България вече не прави грешки. Затова не бихме искали да видим връщане назад. Механизмът за сътрудничество и оценка не е политика и не е инструментариум за политика. И ние не сме позитивни, а сме реалисти - когато видим успехите, ги оценяваме обективно и честно", подчертала Мишу.

Главният прокурор Сотир Цацаров е представил пред домакините резултати по изпълнението на препоръките както по Механизма за сътрудничество и оценка, така и по независимия експертен анализ, изготвен от европейски прокурори през 2016 г. Дискутирани били и предстоящите избори за членове на ВСС от прокурорската колегия.

В интервю пред БНТ  Цацаров коментира дали е питан в Брюксел за срещата в ЦУМ. „Очевидно ще трябва да разочаровам обърналите се към ЕК. Не, такъв интерес не беше проявен, такъв интерес дори не беше намекнат“, заяви обвинител №1. „Аз не намирам нищо нередно да се видя с хора, с които хора аз отивам да се видя с изначалното съзнание, че няма да дискутирам проблеми, свързани с моята длъжност и ще си тръгна без да обещавам, ангажирам, злоупотребявам с длъжността си. Така че не съм отишъл на скрито място, не съм отишъл по нощите, не съм отишъл да се крия някъде си. Отишъл съм с охраната от НСО. Да кажем и още нещо - срещата не е с обвиняеми лица, срещата не е с разследвани лица, нито с лица, които са обект на проверка“, допълни Цацаров. „За да се срамувам, аз трябва да съм обещал нещо незаконно, да съм извършил нещо незаконно или да съм откликнал на молба за намеса. Такова нещо не съм направил и няма да направя. Всеки опит да ми се вменяват такива грехове и едва ли не престъпления е, меко казано, необоснован“, каза още обвинител №1. „Няма от какво да се страхувам по простата причина, че няма от какво да се срамувам“, категоричен е Цацаров.

След като президентът Румен Радев отряза председателя на ВКС Лозан Панов и глава на олигархичния кръг „Агнешките главички“ в съдебната власт да разследва срещата между Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов, учудвайки се, че съдия №1 го кара да нарушава Конституцията, Панов поиска и получи среща с премиера Бойко Борисов. Тя се състоя днес сутринта в Министерския съвет и продължи близо 2 часа. „Мимикрия на реформа кабинетът никога не се е опитвал да прави, нито предишният кабинет“, заяви след срещата пред журналисти вицепремиерът Екатерина Захариева. „Не приемам, че това, което е направено досега, се нарича мимикрия“, каза и правосъдният министър Цецка Цачева.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.