Обучават студенти с 3D-очила за виртуална реалност в хирургията

Добромир Радушев - петък, 09-02-2018 - 11:32

С последно поколение симулационна платформа с възможност за 3D- реалистична визуализация „Lap Mentor 3D System VR OR“ и симулационни комплекти за работа с хирургически инструменти се обучават от началото на тази година в Медицинския университет-Варна.

Новата придобивка е допълнение към симулатора за лапароскопска хирургия, на който студентите, стажант-лекарите и специализантите в МУ-Варна ще са първите в глобален мащаб. Те ще имат възможност да се обучават по хирургия с 3D-очила за виртуална реалност, с които се пресъздава детайлно операционната зала, включително екипът в нея, пациентът и оборудването. Очилата разполагат и със слушалки, чрез които се осигурява преживяване с цялостно „потапяне“ в реалните условия, включително всички шумове, характерни за динамичната работа по време на истинска операция. Всичко това ще спомогне още при обучението си стажантите да могат да се справят с всички натоварвания и да се потопят в операционната атмосфера и да тренират уменията си. 3D-суфтуерът позволява на сестрата пък да избира инструменти, според медицинския случай, като се даде възможност за ефективна работа в екипа между хирурга и нея и осигуряване на ясна комуникация и очаквания на нуждите на опериращия. Симулаторите за лапароскопска хирургия дават възможност за отработване на уменията за работа в екип, съставен от оператор и минимум още един асистент. Чрез закупената допълнителна платформа „Lap Mentor Express”, която има възможност да работи както самостоятелно, така и в комбинация с “Lap Mentor III” се позволява овладяване на майсторските хирургични асистентски роли и практикуване на нетехнически умения и подобряване представянето на екипа. Симулаторът е снабден с модули, пресъздаващи лапароскопска операция, холецистектомия, херниопластика, апендектомия и хистеректомия, като МУ-Варна е първият клиент в глобален мащаб, който разполага с тези платформи. С внедряването на новия симулатор във Варна, българското медицинско образование излезе на европейско и на световно ниво, кааха от МУ-Варна. Предстои изграждането и на самостоятелен симулационен център, разположен в нова, 9-етажна сграда, който ще бъде оборудван с най-съвременни и модерна апаратура.

 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.