Едно плажно място трябва да е 8 кв. м без значение от големината на плажа.
МОНИТОР
Тарифите за шезлонг и сянка с 40% тежест в конкурсите

Избират концесионера на плажа според цената на чадъра(ОБНОВЕНА)

НИКОЛЕТА ЦВЕТКОВА - петък, 01-07-2016 - 18:01

Фирмите длъжни да ни осигурят поне 8 квадрата ивица на всеки летуващ

Цената на чадъра и шезлонга ще е с най-голяма тежест при определяне на концесионер на плажа за в бъдеще. Това предвиждат промени в критериите за избор, предложени за обществено обсъждане от Министерството на туризма. Според заложените текстове цената на чадъра и шезлонга ще има най-малко 40% тежест в комплексната оценка на офертите.

Целта на допълнителните критерии е да се намалят значително цените на шезлонгите и чадърите, от които през последните лета пропищяха доста плажуващи. Има случи, в които дневният престой на плажа дори гони 50 лева. Според летуващите цените на шезлонгите и чадърите у нас са в пъти по-високи от тези в Гърция и Турция.

Таксите, които концесионерите ще събират от туристите, е

 

чисто нов критерий при оценка на офертите

 

като останалите съществуващи досега се запазват, сред които осигуряване на спасители и медицински екипи, както и място за свободно плажуване, се запазват.

Промените предвиждат още за всяка отделна ивица да се добавят и допълнителни критерии. Условията ще се залагат в процедурата при обявяването й. Те може да се предлагат от министъра на туризма, като преди да се включат е нужно правителството да ги одобри.

Промени се предлагат и в определянето на концесионната такса. Едно от измененията предвижда да се имат в предвид броя на леглата на разстояние до 3 км от плажа, а не на 1 км, както е сега.

Планира се да има промяна и във формулата, по която се смята прогнозния приход от всяка ивица. Част от критериите, които важат сега отпадат, като точки за достъп до плажа с обществен транспорт, но се добавят нови, свързани с

 

близостта до републиканските пътища

 

Освен това занапред едно плажно място ще трябва да е 8 кв. м независимо от големината на ивицата, се предвижа още в регламента. Сега с такива размери са местата при плажове до 100 000 кв. м, а за ивиците над тази площ те са 12 кв. м.

Измененията се правят, за да се отрази формирането на различни приходи в зависимост категорията на плажа, се посочва в мотивите. Предвижда се благодарение на новите правила да се гарантират приходите в бюджета на държавата и общините, както и да се привлекат повече повече туристи благодарение на подобрените условия на плажовете.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.