Стенописи от Рилския манастир и Тракийската казанлъшка гробница са изобразени на предната част на картичката.
СНИМКА МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА
Получателите са избрани на случаен принцип

Благодарим с картички на 400 хиляди туристи, избрали България

Агенция Монитор - неделя, 03-09-2017 - 14:32

Повече от 5 млн. чужденци посетили страната от януари до юли

Над 400 хил. картички ще получат туристи, предпочели да посетят България. Специалният жест цели да им благодари, че са избрали страната ни за дестинация на своята почивка, съобщиха от Министерството на туризма.

От ведомството уточняват, че това е поредната стъпка за изграждане на имиджа на България като предлагаща най-високо качество туристически продукт. Гостите, които ще получат специалната картичка, ще бъдат избрани на случаен принцип, като те ще се разпределят пропорционално в цялата страна. Очаква се картичките да бъдат изпратени в следващите дни до края на сезона.

Визията на

 

картичката пресъздава облика на пощенската марка

 

посветена на „2017 - международна година на устойчивия туризъм за развитие“. Филателното издание ще е посланието на България по време на 22-рата сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към ООН в гр. Чънду, Китай. Стенописи от Рилския манастир и Тракийската казанлъшка гробница са изобразени на предната част на картичката. В допълнение на красивите фрагменти е специалното послание

 

подписано лично от министъра на туризма Николина Ангелкова

 

То гласи: Thank you for choosing Bulgaria!, което означава „Благодаря ви, че избрахте България!“. Английският е избран, защото той е официален език на Европейския съюз и е сред най-разпространените на международно ниво.

Междувременно от туристическото ведомство обявиха последните данни на статистиката за първите 7 месеца на годината. Те показват, че в периода януари - юли близо 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България, като се отчита ръст от 7,2% процента спрямо същия период на миналата година. Това потвърждава прогнозите на министерството на туризма за увеличение в сектора от 7 до 10 на сто. Освен това се предвижда в периода

 

между май и октомври българите да реализират над 5,7 млн. нощувки

 

Очаква се и при тях ръстът да е около 4,5-5 на сто спрямо миналата година. Това означава около 2 млн. българи да почиват в страната, основно по Черноморието

Прогнозите бяха направени от министър Николина Ангелкова пред тв „Европа“. „На фона на миналогодишния рекорд е изключително постижение и се движи в рамките на нашите прогнози за увеличение от 7 до 10 на сто“, посочи още тя. И поясни, че най-големи нараствания има от водещите пазари. „Посещенията от Гърция се увеличават с 10%, толкова е и ръстът от Германия. При Великобритания увеличението движи около една пета, подобни са данните за увеличенията и от пазарите Полша и Чехия. Ръст от 5 на сто се наблюдава и при посещенията от Русия.

Данните на министерството сочат приходи от туризъм от януари до юни в размер на 2,4 млрд. лева, което е с 12,3% повече спрямо същия период на 2016 г.

 

„Сезонът протече успешно“

 

обобщи министърът. Тя каза още, че тази година оплакванията в сферата на туризма са много по-малко спрямо миналата година. По данни на Комисията за защита на потребителите само около 5% от общите нарушения са свързани с туризма. Това дава основания да смятаме, че всички представители в сектора обръщат все повече внимание на спазването на закона“, коментира министър Ангелкова.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.