Фалстарт на изслушването за КЗК, фаворитът за шеф се отказа от поста

Васил Нанчев - сряда, 09-03-2016 - 14:38

Изслушването на 11-те кандидати за 7-членния състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в Народното събрание започна със спорове, които доведоха до прекратяване на заседанието за около 5 минути. Преди това соченият за фаворит за председателското място Росен Желязков заяви, че се отказва от надпреварата и напусна залата на заседанието на Икономическата комисия. Това породи спорове сред членовете на комисията и бе подложено на гласуване предложение дали да се продължи с изслушването на кандидатите. „За“ гласуваха 8 депутати, 1 – „против“ и 7 се въздържаха. Това породи нови спорове дали резултатът позволява заседанието да продължи. Чуха се мнения, че дори процедурата вече трябва да бъде прекратена, щом кандидатът за председател вече се е отказал. Депутатите излязоха в 5-минутна пауза. И след нея комисията прекрати заседанието си.

До оттеглянето на бившият главен секретар на МС от надпреварата за шефския пост в КЗК се стигна, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ може да излязат от процедурата по формирането на новия състав на комисията. Реакцията му бе провокирана от опита да сътвори скандал на лидера на ДСБ Радан Кънев, който твърди, че процедурата за избор била опорочена. Борисов отсече, че няма да позволи хората на Иван Костов, които са дезертирали от поемането на отговорност да трупат активи на гърба на партията му.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.