Намериха съкровище под стара джанка

РАЙНА ТОШЕВА - сряда, 13-09-2017 - 15:10

Сребърно съкровище е стояло повече от 20 века под стара джанка в Мездра без никой да подозира за съществуването му. Откриването на ценната находка пък станало съвсем случайно след жалба на местния жител Венелин Цолов в общината.

В нея той се оплакал, че дървото, което е на общата граница на имота му с този на сестрите Нели и Петя Кръстеви, му пречи и настоява то да се премахне. От администрацията в железничарския град направили проверка по сигнала и излезли с предписание 70-годишното дърво, високо към 8 метра на централната улица „Александър Стамболийски” № 99 да се отсече, а запустелият терен да се почисти. От общинската екологична инспекция дори дали срок това да стане до 20 септември.

Собственичките на имота веднага се заели да изпълнят предписанието. На 31 август, когато е пазарният ден в железничарския град, те извикали работници, които да отрежат дървото и да разчистят парцела. Тогава никой не предполагал, че една от приказките за скрити съкровища ще се превърне в реалност. Старото дърво, което се намирало в северозападната част на имота било изкоренено с багер. Всички се изумили, когато под коренището му съзрели капак на глинено гърне. Тогава един от мъжагите, които разчиствали, ударил с кирка, за да може да се извади съда, но го счупил и от него се изсипала купчина мърляви монети. Според очевидци, те били повече от 200. Но за да не ги напуска късмета, развълнуваните собственички на имота щедро раздали по няколко от тях на зяпачите. После сестрите прибрали сребърните пари и отломките от керамичното гърне.

Близо седмица по-късно, на 5 септември, те предали съкровището, заедно с фрагментите от съда, в който са били открити, в Регионалния исторически музей във Враца. Уведомено е и Министерство на културата. Археолозите преброили 182 римски сребърни денари и антониниани от І – ІІ век след Христа. Според експертите, те са с различен номинал и съдържание на сребро, но са силно окислени и захабени от употребата и въздействието на време. Едва след като бъдат почистени ще може да се определи нумизматичната и културно-историческата стойност на находката.

Междувременно бдителни граждани са подали сигнал, че след откриването на гърнето в имота копаят иманяри по късна доба. По тази причина в момента служители на главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” към министерството на културата извършва проверка. Тя трябва да установи дали не е намерено още нещо и предадени ли са всички монети и фрагменти от съда. Когото приключи, материалите от проверката ще отидат в полицията, за да се продължи разследването.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.