25 формации не подадоха отчети пред Сметната палата

4 партии на прокурор, скрили харчовете си (ОБНОВЕНА)

Агенция Монитор - понеделник, 16-04-2018 - 13:24

Прокуратурата ще бъде сезирана от Сметната палата за неподаването на годишни финансови отчети от 4 партии, които са нарушили законовото изискване втора година поред. Това съобщиха от одитната институция, като уточниха, че става дума за „Български земеделски съюз“, „Гражданска сила“, „Народняшка земеделска партия Никола Петков“ и „Национално патриотично обединение“. От там напомниха, че според Закона за политическите партии, съдът трябва да постанови разпускане на формациите, които са „забравили“ да се отчетат в две последователни години.

Общо 25 политически сили не са се съобразили с изискването да предоставят данни за своите приходи и разходи и за дарителите си през миналата година в рамките на срока до 31 март, докато 137 са били изрядни в това отношение. В този списък са попаднали 18 действащи формации, сред които и „Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ)“, „Движение народен юмрук за защита на пенсионери, безработни и социално слаби граждани“, „Другата България“, „Либертас България“, „Народняшка земеделска партия Никола Петков“, „Национално патриотично обединение“ и „Обединена България“. Освен това отчетите на 2 партии - „Национално движение за стабилност и възход (НДСВ)“ и „Нова сила“, са подадени в срок, но не са спазени изискванията относно формата, съдържанието и начина на предоставяне на необходимата информация, съобщиха още от Сметната палата, като поясниха, че тези формации както и спестилите си изискуемите данни следва да бъдат санкционирани с глоби в размер между 5000 лв. и 10 000 лв.

Според подадените отчети пък ГЕРБ разполагат по сметките си с над 17,1 млн. лв., а парите в касата им са около 81 000 лв. От управляващата партия са получили през 2017 година държавна субсидия в размер на над 14,5 млн. лв., но от членски внос са събрали едва 110 000 лв. БСП на свой ред разполага с над 4,6 млн. лв., като 649 000 лв. от тях са в брой, а останалите над 3,9 млн. лв. са по банкови сметки. През изминалата година социалистите са взели над 10 млн. лв. държавна субсидия, около 1,13 млн. лв. от членски внос и около 600 бона от дарения. ДПС пък имат по сметки малко над 1 млн. лв., а като депозити - над 3,35 млн. лв., докато парите на партията в кеш са около 205 000 лв. Субсидия за движението през миналата година е била 4,5 млн. лв., а от членски внос са постъпили 498 000 лв. В партийните каси на коалиционните партньори на ГЕРБ от ВМРО, НФСБ и „Атака“ пък са постъпили от субсидии съответно 1,28 млн. лв., 1,45 млн. лв. и 1,47 млн. лв.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.