Движението атакува и задължителния вот, връща старите правила за секции в чужбина

ДПС маха феномена 15/15 с поправки в Изборния кодекс

МИНА МАРИНОВА - четвъртък, 08-06-2017 - 15:05

Феноменът 15/15 който праща куп депутати по случайност в Народното събрание, да отпадне. Това предлага ДПС с внесени поправки в Изборния кодекс. Става въпрос за кандидатите късметлии, чийто номер в листата на партията или коалицията съвпада с този на самата формация и избирателите по инерция зачеркват числото навсякъде, където го видят в бюлетината. Така в крайна сметка щастливецът натрупва в своя полза достатъчен брой преференции, които го изстрелват напред в листата и той накрая влиза в Народното събрание или в общинския съвет. За да се пресече тази практика с поправките ДПС предлага жребият за номерата на формациите да се тегли непосредствено след регистрацията им и преди внасянето на самите листи. Така всяка формация ще може да реши дали да впише кандидат и под съответния номер в листата или да го остави празен, за да не стават грешки, обясни пред агенция „Монитор“ Хамид Хамид, който е сред вносителите на промените.

Идеята да се пребори с феномена 15/15 ДПС заяви още след казуса с Ангел Исаев, който влезе в 44-тото НС точно по тази схема с листата на партията от Бургас. Въпреки повелята на формацията, той не се отказа от депутатското си място и в крайна сметка бе оставен извън парламентарната група на ДПС. Впоследствие обаче отговорност за своеволията му пое дългогодишният депутат Камен Костадинов, който бе водач на листата в Бургас, който на свой ред излезе от Народното събрание.

С поправките в Изборния кодекс ДПС предлага още да се премахне и задължителното гласуване с мотива, че е противоконституционно, както и съпътстващото го квадратче „Не подкрепям никого“. Промените предвиждат още да се върнат старите по-свободни правила за формиране на секции в чужбина и да отпадне таванът от 35 секции за страни извън ЕС. Разписва се също възможност предизборната кампания да се води на език, различен от българския, но при осигурен превод.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.