КНСБ предлага:

Социални помощи за хората с пенсии до 314 лв

Агенция Монитор - петък, 21-04-2017 - 15:06

Социални помощи за най-бедните пенсионери, които получават суми под 314 лв, колкото е прага на бедност. Това предлага президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Този, който получава доход под прага на бедност, трябва да бъде подпомаган от социалната система до достигане на прага на бедност“, заяви Димитров. Това означава, че ако възрастен получава 200 лв пенсия, социалните трябва да му отпускат месечна помощ в размер на 114 лв.

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ вече се споразумяха най-ниската сума за старини да се увеличи от сегашните 161,38 лв на 180 лв в началото на юли и с още 20 лв от октомври. Така според изчисления на Националния осигурителен институт минимална пенсия от 200 лв от есента ще получават над 877 000 души или 39% от всички пенсионери. 

От ГЕРБ предвиждат още преизчисляване на пенсиите, отпуснати до 2010 г., като за база ще се вземе предвид средния осигурителен доход от 2009 г. Според лидерът на КНСБ обаче трябвало да се мисли за увеличаване на доходите на всички пенсионери според индивидуалния им принос към системата. „За целта трябва да има ускорено вдигане на тежестта на година осигурителен стаж във формулата за изчисляване на пенсията“, заяви Димитров.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.