Поскъпване с 1 ст. на водата носи на концесионера допълнителен приход от 1 млн. лв., смята Ганчо Хитров.

„Софийска вода“ прибира 32 млн. лв. от скока на цената

МАГДАЛЕНА КОВАЧЕВА - четвъртък, 16-02-2017 - 18:57

Поисканото от „Софийска вода“ поскъпване на водата с 18% означава 32 млн. лв. печалба за дружеството. Тази сметка направи председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България инж. Ганчо Хитров.

„Една стотинка носи допълнителен приход от 1 млн. лв., категоричен бе експертът. Това означава, че за миналата година увеличението на цената с 6 ст. е донесло 6 млн. лв. приходи на дружеството.

По думите на Хитров параметрите на концесионния договор предвиждали средна цена от 65 ст. за кубик вода. Следователно от 2006 г. насам цената е трябвало да започне да намалява, за да достигне средната стойност, договорена в 25-годишния концесионен контракт.

Според Хитров увеличението, което иска „Софийска вода“ от 1 март, не трябва да е повече от 3-4%. Поскъпването било оправдано само ако дружеството включи в бизнес плана си за тази година спешен ремонт на стената на язовир Бели Искър. „Тогава би могло през септември - октомври да има нова корекция", смята експертът.

"Разходите за ремонта ще се поделят между общината и концесионера. Столична община има 21,11% дял, тоест тя ще заплати една трета от ремонта, а останалото - "Софийска вода", заяви Хитров и предупреди, че стената може всеки момент да подаде и да станем свидетели на апокалипсис.

По думите на Хитров концесионерът умишлено бавел ремонта, а местните хора живеели в страх за живота и имуществото си. Обемът на язовира е такъв, че за секунди 55 500 куб. м вода могат да изтекат от него. Това може да се сравни с оттока на 10 реки Дунав.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.