Пред централния плаж на Ливорно плаваха на воля 200 кг дрога в раници

Италиански трафиканти карат кокаин с шамандури

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - неделя, 07-05-2017 - 14:41

Близо 200 кг чист кокаин бяха открити и иззети от морето на метри от пясъчната ивица на централния плаж на курортния и пристанищен град Ливорно. Дрогата, скрита в няколко раници и голяма чанта, била носена безпроблемно от вълните, държана на повърхността на водата от хитро скроен механизъм от шамандури. Маскираната като захвърлени в морето стари корабни атрибути пратка била забелязана от преподавател в Морската академия на Ливорно, който веднага позвънил веднага на карабинерите.

Според местните медии завчера по обяд човекът пиел кафе в компанията на жена си на прочутата панорамна тераса „Маскани“, откъдето се открива изглед за милиони към синята шир и морския град. Изведнъж погледът му бил привлечен от „голямо петно“ отпред във водата, но му направило впечатление, че то приличало повече на стегнат денк, отколкото на нежелани от недобросъвестен капитан материали. Обадил се веднага на местните карабинери, половин час по-късно те се появили със скутер и след като се убедили, че „петното“ няма да избухне, го натоварили. Униформените откарали пратката в казармата си, където малко по-късно дошли колегите им от специалното звено за борба с наркотиците. Именно те разопаковали денка, в който към шамандурите били привързани няколко раници и голяма чанта от импрегниран плат. От тях карабинерите извадили десетина пакета с чист кокаин, опаковани в Колумбия в найлонови пликове с емблемата на прочутата германска автомобилна компания „Порше“.

На нарочна пресконференция вчера началниците на казармата на военизираните полицаи показаха плячката си и подчертаха, че най-вероятно тя е изхвърлена на 800 – 1000 м от брега от плавателен съд на наркотрафиканти. После вълните и течението е трябвало да докарат шамандурите и скрепените с тях раници до брега, както се случва обикновено с носени на повърхността празни туби, платнища и т.н. Съответно някой е трябвало да изчака и прибере кокаина, но според униформените той или се е уплашил, или е изчаквал падането на нощта, за да си свърши работата. За карабинерите случаят е свидетелство за това, че италианските наркотрафиканти вече използват нов оригинален способ за транспортиране на дрога. Защото досега тя е откривана и то в големи количества, но скрита най-вее в стоварвани на пристанището на Ливорно контейнери.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.