Предизборен дъжд от анкетни комисии

Иван Тропанкев - четвъртък, 20-10-2016 - 15:31

Приказката "ако искаш да забатачиш една работа, създай парламентарна комисия" не е от вчера. В състезателен дух, кой първи да внесе искането, само за дни бяха създадени няколко -  за средствата по АЕЦ "Белене", за картела с горивата и за концесията в мини  "Бобов дол". Няма как да не свържем тази инициативност с наближаващите избори. И да прогнозираме, че всичко ще утихне след тях. А комисиите ще приключат работата си без резултат.
Разбира се, по-добре е, че те бяха създадени. Защото непостоянният политически вятър може така да задуха, че за първи път в нашата най-нова история видни политици и дори бивши министри да получат подобаващи наказания. Това е, което отдавна чака обществеността. Защото нанесените щети се плащат не от извършилите престъпленията, а от данъкоплатците. Поминъкът и здравето на миньорите също не са маловажни.
Практиката досега беше - ние ще си затваряме очите, докато сме на власт, вие също за нашите далавери, когато я получите. Тази зависимост е проблемът, който ако се реши, страната ни ще направи съществена крачка към правовата държавата. Затова не са нужни шумни кампании как трябва да се промени съдебната система, за да бъдат пресечени подобни зависимости. И сегашното законодателство е напълно достатъчно, за да получат виновниците за тези афери полагащото им се наказание. Стига да има достатъчно политическа воля.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.