Тошо Пейков (вляво) представя изложбата.

Изложба за цар Симеон II в Двореца в Балчик

Ива Димитрова - вторник, 15-08-2017 - 18:50

В Каменната зала на „Двореца“ в Балчик бе открита изложба „Осемдесет години, 80 фотографии, 80 мига от живота на Н.В. Цар Симеон II”. Това е първата спирка на изложбата с фотоси, разказваща за живота на Симеон Сакскобургготски, която е посветена на неговия 80-годишен юбилей, след като експонатите бяха показани на 16 юни в двореца „Врана”. В рамките на седмица всеки посетител на архитектурно-парковия комплекс може да се запознае с част от българската история, представена чрез фотографиите, каза директорът на културния институт Жени Михайлова. Специален поздрав към присъствалите на откриването на изложбата поднесоха със свое изпълнение Лида и Мартин Пантелееви – пиано и цигулка.Свещеници от Балчик отслужиха водосвет за здравето на царя и царската фамилия.

Тошо Пейков, куратор на изложбата и автор на част от снимките, сам представи изложбата. Фотосите проследяват раждането на царя и неговия житейски път до момента. Сред снимките могат да се откроят фотоси, като подписването на договора за присъединяване на България към ЕС в двореца в Люксембург, както и годишнина от коронацията на английската кралица. На снимката в центъра е Нейно величество кралицата на Великобритания с нейни роднини кралски особи, като отдясно до кралицата е Симеон Втори, а отляво - кралят на Румъния.

В деня на раждането на царя всички жени, които са родили деца, са получили почерпка и подарък от царицата майка Йоанна. В същия този ден всички войници били пуснати в отпуск.

В навечерието на светлия християнски празник – Свето Успение Богородично, Тошо Пейков подари икона с изображение на Божията майка с младенеца на Областния управител Красимир Кирилов, който бе гост на откриването на изложбата. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.