Снимки Авторът

Въведоха бедствено положение заради свлачище в село Пелатиково

Северина Иванова - петък, 25-03-2016 - 13:13

Бедствено положение бе въведено в село Пелатиково заради активирало се свлачище в местността „Бальо“ в землището на Невестинското село. То е обхванало площ около 45 дка и с оглед искане на кмета на Община Невестино инж. Димитър Стаменков, областният управител Виктор Янев свика състава на Областния щаб за защита при бедствия.

В искането си инж. Стаменков посочва, че техниката, с която разполага община Невестино и която е заложена в съответния План за действие на общината, е недостатъчна за справяне с възникналото бедствено положение.

В тази връзка областният управител Виктор Янев осъществи координацията на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи, възникнали на територията на община Невестино.

С негова заповед областният щаб започна обследване на степента на засегнатия район, анализиране състоянието на обектите, както и взе конкретни мерки за овладяване на кризисната ситуация. В щаба участват РД „ПБЗН“ – Кюстендил, РЗИ – Кюстендил, ЧЕЗ „Електроразпределение“, ОД на МВР и „Пътна полиция“, ОПУ – Кюстендил, „Кюстендилска вода“ ЕООД, РДГ, както и експерти от Областна администрация – Кюстендил.

В аварийната ситуация областният управител отправи молба към „Геозащита“ ЕООД - Перник да посети мястото с цел компетентна намеса и изготвяне на становище за геозащитна дейност. Привлечени са и частите на Единната спасителна система, включена в областния план за защита при бедствия, за да бъде осигурена проходимостта на засегнатия пътен участък от републиканската пътна мрежа – III клас на път „Пелатиково – Рашка Гращица“ при км 14+800.

През април миналата година в Пелатиково отново бе обявено бедствено положение заради същото свлачище. Тогава констатациите на специалистите беше, че има реална опасност от срутване на няколко къщи.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.