МОН

405 учени от цял свят ще оценяват проекти по европрограма ни за наука

Агенция Монитор - петък, 21-04-2017 - 12:09

405 учени от цял свят кандидатстваха за оценители на научните проекти за създаване на центрове за върхови постижения и за компетентности по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ ( ОП НОИР). Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Набраният брой заявления е напълно достатъчен за извършване на независимата международна оценка на всички подадени проектни предложения, като се спази законовия срок, обясниха от ведомството. Припомняме, че в края на февруари беше прекратена обществената поръчка за избор на фирми с оценители на проектите за научни центрове с мотива, че подадените оферти не съответстваха на обявените изисквания. В поръчката беше заложена възможността бакалаври да оценяват труда на учените. В новия конкурс за външни оценители, обаче са включени само учени с образователна и научна степен „доктор“ (PhD) и най-малко 10-годишен опит в конкретната професионална област, обясниха от МОН. Те са участвали в оценяването на поне три проекта в професионалната област, за която кандидатстват, като поне два от тях са изпълнявани извън България. Кандидатите имат минимум 10 публикации през последните пет години в научни списания, регистрирани в международните библиографски и рефериращи бази данни.

Както „Монитор“ вече писа Европейската комисия изпрати предупредително писмо, че именно парите за създаване на центрове за върхови постижения и за компетентности са под риск, заради забавяне на дейностите по европрограмата.

От МОН обясниха още, че Оценката на подадените проекти ще започне в началото на юни 2017 г. Дотогава всичките 405 кандидатури за оценители трябва да бъдат класирани според съответствието им с изискванията на конкурса, да се сформират и обучат оценителните комисии, както и да завърши оценката проектите. Всички етапи от прегледа на подадените проектни предложения и сключването на договорите със спечелилите кандидати трябва да приключат през септември 2017 г.
 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.