Муамар Кадафи.

10 млрд. евро изчезнали от сметки на Кадафи

Агенция Монитор - четвъртък, 08-03-2018 - 16:17

Малко повече от 10 милиарда евро са изчезнали от сметки на либийския лидер Муамар Кадафи, замразени с решение на ООН през 2011 г., съобщава белгийския ежедневник Le Vit.

Сметките са били в Euroclear Bank и са били изтеглени в периода 2013-2017 г.
Според наличната информация, сметките са били на имената на хора от най-близкото обкръжение на Кадафи и техни фирми. Банковите регистри показват, че на 29 ноември 2013 г. по четири сметки е имало 16.1 млрд. евро, като титуляри са били Libyan Investment Authority и Libyan Foreign Investment Company.

Белгийските власти са открили липса на част от тези пари през есента на 2017 г., когато са се опитали да арестуват парите като придобити незаконно. Оказало се обаче, че по сметките има малко повече от 5 милиарда евро.

От Министерството на финансите на Белгия заявиха ,че не са взимали решение сметките да бъдат размразени. Но въпросът дали замразяването на парите е било контролирано достатъчно ефективно, остава.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.