Новите функции позволяват на водача да управлява без ръце и без да гледа към пътя.
Снимки Peugeot

Peugeot 3008 тръгна без шофьор

Денислав Стоянов - четвъртък, 06-07-2017 - 12:03

Автономният френски кросоувър беше тестван в околностите на Париж

Френският автомобилен гигант PSA Group представи своята програма AVA (Autonomous Vehicle for All) за пускането на пазара на автономни автомобили и свързани с тях технологични решения. Над 200 човека бяха гостите, посрещнати в околностите на Париж, сред които имаше журналисти, блогъри, инвеститори, представители на институциите и широката общественост. Всички те тестваха различните системи за автономно управление на специални демонстрационни автомобили по време на „Дните на иновациите 2017”. PSA Group официално стартира своята програма AVA (Автономен автомобил за всеки) с цел да предложи на клиентите си автомобили, оборудвани със системи за безопасно, надеждно, интуитивно и леснодостъпно автономно управление. Първите системи за подпомагане на шофирането вече са налични в най-новите модели Peugeot, а демонстрационният автомобил беше новият кросоувър Peugeot 3008, който спечели престижното отличие „Кола на годината на Европа” за 2017 г.

Гостите тестваха различните системи за автономно управление на специално оборудвано Peugeot 3008.

Системите за автономно управление ще се предлагат от 2018 г. От 2020 г. водачите ще имат възможността да делегират управлението на автомобила на нови системи с нарастваща автономия без да упражняват контрол. Те ще му позволят да изживее пътуването по различен начин, без ограничения и умора. Технологията ще бъде достъпна за всички, благодарение на прости и интуитивни интерфейси. За да отговори на тези предизвикателства, PSA Group разработва нова електронна архитектура (НЕА), или накратко, централната нервна система на автомобила, която гарантира безопасно управление във всякакви ситуации, безопасност на пътниците и сигурност на данните. НЕА е гениална, благодарение на своята модулност.

Системите в Peugeot 3008 ще позволят на водача напълно да делегира управлението на самия автомобил.

Интуитивните технологии, служещи за реконструиране на средата на автомобила, са подкрепени от алгоритми за автоматичен контрол, включващи градивни елементи на изкуствен интелект. PSA Group участва активно в промените на регламентите и стандартите за появата на автономните автомобили, включително одобрения и хармонизация на инфраструктурата. По време на „Дните на иновации” гостите имаха възможността да тестват демонстрационните автономни автомобили на PSA Group в реални условия на шофиране на ниво на автономност 3 - без необходимост от постоянно наблюдение на пътя и ниво на автономност 4 - без участие на водача в управлението на колата. На разположение за тест бяха и системите за подпомагане на шофирането, които вече са оборудвани в новите Peugeot 3008 и 5008.

Тагове:  Peugeot3008

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.