Доклад: Липсата на сделка по Брекзит ще струва 58 милиарда паунда на Лондон и на Брюксел

ГЕОРГИ СЛАВОВ - понеделник, 12-03-2018 - 08:39

Компаниите във Великобритания и в Европейския съюз биха загубили 58 милиарда паунда (или 80 млрд. долара) годишно, ако не се постигне сделка за Брекзит, съобщи Ройтерс, цитирайки последен доклад.
Документът е изготвен от консултантската фирма Clifford Chance. Според него фирмите в 27-те страни от Европейския съюз ще трябва да плащат годишно по 31 милиарда паунда заради раздялата, а на британците би струвало 27 милиарда паунда на година.
Всичко това би увеличило напрежението между двете страни, както и несигурността в бизнес климата. Германия ще бъде най-засегнатата при липса на сделка, тъй като от всички европейски държави, Германия изнася най-много за Острова и ще губи по 9 млрд. евро годишно.
„Таксите ще намалят приходите и за двете страни и някои бизнеси ще бъдат заплашени с банкрут“, посочва още докладът.
Великобритания ще напусне ЕС следващата година след като повече от четири десетилетия бе обвързана с най-големия търговски блок.
Ако няма сделка, търговията между Острова и останалите 27 държави от блока ще се регулират от Световната търговска организация.
Въпреки че Великобритания иска сделка, управляващите на Острова са готови и за вариант, ако не се стигне до такава. От правителството на Острова съобщиха, че са подготвили 3 млрд паунда, ако не се стигне до споразумение.
Анализът показва, че ако Великобритания запази митническите си отношения с ЕС, това ще намали разходите и за двете страни наполовина. Позицията на британския премиер Тереза Мей обаче е, че иска независимост по отношение на сключването на търговски споразумения със страни като Китай и Индия, но същевременно не иска да губи ползите от митническия съюз с ЕС.
Пет сектора в Лондон ще понесат 70% от щетите, ако има Брекзит без търговско споразумение. Това са финансите, автомобилостроенето, земеделието и храните, потребителски стоки и химическата индустрия. Същите сектори ще страдат и в ЕС. Най-сериозно Брекзитът ще се отрази на фирмите, занимаващи се с финансови услуги на Острова, защото те ще трябва да установят нови сделки с клиенти в Европа. Британското самолетостроене и автомобилостроене няма да има този проблем, тъй като ще набавя частите си направо от Острова.
Тагове:  загубиБрекзит

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.