СНИМКА МОНИТОР
В цялата страна

Преливат контролирано няколко десетки язовира

ИВАН ПЕТРОВ - петък, 09-03-2018 - 15:28

Положението постепенно се успокоява, уверяват от ДАМТН

Няколко десетки от язовирите в страната преливат контролирано днес в страната. Това съобщи за „Монитор“ шефът на дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ген. Кирил Войнов.

В Пловдивско те са 7 като водата е от 5 до 15 см над преливния ръб. В област Смолян преливат между 20 и 25 см два малки водоема, а в съседната Кърджали - 12 язовира като височината на преливането е до 20 см. В Старозагорско също са препълнени и се източват 12 малки водоема, а в Хасковско - 5 малки с до 15 см височина.

От по-големите водоеми в Бургаско

контролирано се изпуска „Дервент дере“. Изпускателят му е отворен и няма никакви проблеми. В същия район преливат и язовирите „Погребите“, „Чанадржик-3“, „Стопански двор“, „Овощна градина“, „До селото“, като последният водоем е със запушен основен изпускател. Яз. „Мандра“ е с изцяло отворени изпускатели. Яз. „Ново Паничарево“ се излива с 3 куб. м/сек, като преливникът му е с капацитет от 414 кубика за секунда и няма заплаха за близките населени места. Яз. „Камчия“ прелива със 73 куб. м/сек. Речното корито под него е почистено и

няма опасност от аварийни ситуации.

Данните на ДАМТН сочат още, че яз. „Тича“, Варненско прелива с около 2,5 куб. м за секунда. Проблемът там е неработещият основен изпускател на съоръжението, който не може да се отвори напълно. На яз. „Елешница“ от източването има понижаване на нивото с около 8 см за ден, преливникът обаче е с повреди по бетоновата обвивка.

„Яз. „Свобода“ община Чирпан, Старозагорско преливаше и през две пробойни в дигите“, обясни ген. Войнов. „Наложи се удълбаване на преливния ръб за да може да се с спрат неконтролираните течове и горе-долу там нещата са нормални“, добави той.

Яз. „Девене“, Врачанско прелива с около 700 л в секунда. Яз. „Бързина“, последният от общо 15 водоема от каскадата в района прелива през отворения основен изпускател с около 9 куб. м/сек. Монтирани са допълнително и 2 сифона с диаметър от 25 см, през които също се източва водоемът. Язовир „Рогозен“, намиращ се над „Бързина“ прелива с 5,5 куб. м/сек през отворения си основен си преливник. В това водохранилище

се вливат обемите от няколко други язовира.

Заради големите обеми вода, натрупани в тях се наложи временно извеждане на хората от къщите, намиращи се близо до р. Бързина. Яз. „Клисура“ прелива с височина около 35 см през неизправен преливник.

В област Перник прелива яз. „Земен“, уточниха още от ДАМТН.

Ген. Войнов каза още, че притокът към язовири продължава да е голям, но не чак толкова както преди 3 дни.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.