Пациенти внесоха писмото в италианското посолство
Пресфото БТА

Пациенти скочиха срещу мораториума над нови лекарства

СИЛВИЯ НИКОЛОВА - вторник, 28-11-2017 - 14:46

Пациенти се обявиха срещу мораториума над новите лекарства, който се предвижда да бъде гласуван от здравната комисия в парламента по предложение на Националната здравноосигурителна каса. Те протестираха пред две посолства в София. Предвижда се от догодина с изключение на генеричните лекарства, да има пълна забрана за финансиране на нови медикаменти.

Протестиращите внесоха отворени писма в австрийското и италианското посолства, като се надяват така да бъдат информирани здравните власти в Европейския съюз.

Инициатор за написването им, както и за протестните действия е Федерация "Български пациентски форум". От там заявиха, че ако не бъдат чути, ще сезират Европейската комисия, тъй като голямата част от лекарствата, които ще бъдат забранени, се отнасят до онкологични заболявания.

С мораториума си върху въвеждането на нови лекарства Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписва смъртната присъда на редица българи, страдащи от десетки заболявания. Сред тях са хронична и остра левкемия, рак на белия дроб, повторно възникнал рак на гърдата, ревматоиден артрит и астма, твърдят от Федерация „Български пациентски форум“.

По думите на председателя на федерацията Иван Димитров смъртна присъда срещу българските пациенти и българското здравеопазване.

Мораториумът залегна в проекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина, а целта на предлагането му бе да се икономисат средства. Тази икономия обаче обрича на гибел, категоричен е Иван Димитров, председател на федерацията, заяви той.

НЗОК няма да допусне нито един пациент да остане без терапия и по този начин да бъде застрашен животът му. Още по-малко това да засегне здравето и живота на деца и пациенти с тежки заболявания, каквито са белодробните и онкологичните, заявиха междувременно от НЗОК.
От там припомниха, че анализ на Евростат посочва  България като държавата в Европейския съюз, която отделя най-голям процент от парите за здравеопазване за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки. Страната ни заделя за тази цел над 42 % годишно от средствата  за здраве.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.