Монитор
В малките населени места

Инспектори хванаха нарушения при повече от половината коледни играчки

Агенция Монитор - сряда, 29-11-2017 - 12:29

Проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е установила нарушения при повече от половината коледни играчки на пазара. Инспекторите са провели извънредната кампания „Равнопоставеност на потребителите“ в малките населени места, съобщиха от агенцията.
Служителите са инспектирали общо 649 продукта, като при 368 от тях са били открити несъответствия. Сред най-честите нарушения, които са установени са липса на СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти; липса на инструкции на български език; липса на информация за икономическия оператор пуснал стоката на пазара, за да се проследи неговия произход и др. 
Продуктовите категории, които са класифицирани в нормативните уредби и които са били във фокуса на кампанията са играчки, електрически съоръжения, машини, лични предпазни средства, радиосъоръжения и др. Инспекциите са били съсредоточени най-вече в малките населени места, където обикновено се регистрират по-голям брой нарушения.
Съставени са 131 акта за установяване на административни нарушения, както и 80 броя констативни протоколи на несъответстващите продукти и на лицата, които ги предоставят на пазара. Предстои издаване на заповеди за спиране разпространението или използването на несъответстващия артикул, изземване, както и унищожаване в съответствие с предвидените в закона разпоредби, допълват от ДАМНТ.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.