Зоовести

Екскременти пазят зебрите

Агенция Монитор - неделя, 05-11-2017 - 13:17

Учени изследват изпражнения от зебри и по нивото на свързания със стреса хормон могат да определят какъв е животът на популацията им.

Учени от Манчестърския университет и зоопарка в Честър, Англия, разказаха как изследването на изпражнения от зебри помага да се съхрани популацията им в Южна Африка. Изследването на изпражненията дава възможност да се установи нивото на стреса у животните и колко силно им влияе унищожаването на хабитата им. За да определят нивото на стреса, учените изследвали нивото на глюкокортикоидите в екскрементите на планински зебри Equus zebra, живеещи в Южна Африка. Глюкокортикоидите са стероидни хормони, които регулират стреса, свързан с външна заплаха.

Резултатите показали, че изследваният вид зебри непрестанно се сблъсквал с много проблеми, включително с лоша жизнена среда и с дисбаланс между двата пола. При това натрупаният стрес може да повлияе върху здравето на животните, размножаването им и в края на краищата да доведе до намаляване на популацията им.

Учените са на мнение, че изследването на хормоните в събраните екскременти е лесно, извършва се бързо, не пречи на животните и дава прецизни резултати. Като изследват въпросните показатели, учените могат да направят заключения за здравето не само на даден екземпляр, но и на цялата популация.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.