Предстои промяна на Общия устройствен план на столицата

До 500 хил. лв отиват за проект „Визия за София“

МАРИЯ НИНОВА - понеделник, 24-07-2017 - 13:08

До 500 хил. лв ще отидат за изработване на стратегия „Визия за София“, която ще бъде основа за актуализация на Общия устройствен план на града, който не е променян от 2009г. Това обяви кметът на столица Йорданка Фандъкова, която присъства на представянето на координационния екип, сформиран от главния архитект на София Здравко Здравков, който има задачата да следи подготвянето на проекта. „Визия за София“ трябва да бъде готова до септември 2018г, но какво ще бъде заложено в нея, все още не е ясно, защото дискусиите тепърва предстоят.

Фандъкова обяви, че трябва да се наблегне на развитието на София като зелен и иновативен град. По думите й трябва да се заложи на иновативните решения и запазване на културно-историческото наследство. На въпрос дали разширяването на местата за платено паркиране ще бъдат включени във визията на София, тя заяви, че ако хората имат желание за въвеждане на зони, ще бъдат подкрепени.

Главният архитект Здравко Здравков бе категоричен, че трябва ясен хоризонт накъде върви развитието на столицата. По думите е необходимо развитие по темите мобилност, околна среда и градските пространства. Той заяви, че в изготвянето на стратегията ще се включат максимален брой външни специалисти и ще се проведат десетки обсъждания с граждани и експерти за това как трябва да изглежда София в дългосрочен план.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.