Бебе с повръщане и разстройство лекуват в Инфекциозна клиника в Пловдив

Ели КРУМОВА - вторник, 10-04-2018 - 17:00

1414 пациенти са минали по празниците през спешните кабинети на УМБАЛ „Св. Георги”

Три деца с повръщане и разстройство, най-малкото от които е бебе, са били приети по време на Великденските празници в пловдивската Инфекциозна клиника. Общо 13 души са били хоспитализирани между 6 и 9 април в здравното заведение, като симптомите при всички били идентични, съобщи шефът на клиниката доц.д-р Андрей Петров.

„Всички са били приети с повръщане и със силно разстройство, като диарията не е причинена от консумация на яйца. Няма болни в критично състояние”, обясни той. По думите му разстройството най-вероятно е причинено от вирус и от лоша лична хигиена. Около седмица е карантинният срок, след който се проявяват симптомите при преяждане с яйца или с тлъсти меса по празниците.

Общо 1414 пациенти са преминали през спешните кабинети на Отделението по спешна медицина на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив по време на четирите празнични дни – от 6 до 9 април включително, съобщиха оттам. Спрямо същия празничен период миналата година се отчита завишение, тъй като от 14 до 17 април 2017 г. са преминали 1297 души, от които 340 са хоспитализирани. Тази година хоспитализираните са 305.

През звено „Педиатрия“, по-познато като „Детското спешно отделение“ са преминали 435 деца, което е с 38 повече от миналата година. Звено „хирургия“ са посетили 351 човека, а през миналата година техният брой е бил 279. Завишение се отчита и при „Вътрешни болести“ и „Ортопедия и травматология“. Тази година по Великден те са имали съответно 233  и 219 пациенти, а през 2017 г. – 190 и 201. През други спешни кабинети на УМБАЛ „Свети Георги“ от 6 до 9 април са преминали 176 души. През миналата година броят на тези пациенти е бил по-голям – 230.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.