Ураганът Харви вдлъбна Земята с 2 см

Агенция Монитор - понеделник, 11-09-2017 - 09:54

Стихията деформира земната кора в Хюстън

 

Теглото на водата може да деформира земната кора и точно това се е случило след преминаването на урагана Харви през Тексас. Според данни на геодезичната лаборатория в Невада, използвала фиксирани GPS станции за наблюдение на движенията на земната корана в района на Тексас се наблюдава промяна. Сега тези GPS сензори разкриха, че целият район е потънал надолу с около два сантиметра, което се дължи на теглото на водата, която падна по време на урагана Харви.

Ураганът Харви донесе 33 трилиона литра вода в зоната на поражението. Така че това са около 33 милиарда тона.

Едно проучване от 2017 г. показва, че в Сиера Невада има подобни измествания на повърхността с амплитуди от връх до връх с от 0.5 до 1см, които са леки колебания нагоре-надолу през цялата година или в продължение на няколко години, но когато се случи екстремно събитие, това може значително да се ускори.

Някои промени в отчетите на GPS станциите може да се дължат на това, че почвата отдолу се уплътнява от теглото на водата. Но тъй като някои станции, разположени на скали също потъват, учените смятат, че става дума за истинска деформация на земната кора.

Районът на Хюстън е склонен към потъване. Части от областта около Хюстън се смъква в продължение на години и геолозите внимателно следят този процес. Данните от американската геоложка служба (US Geological Survey - USGS) показват, че някои области в Харис Каунти са потънали от 3 до 3,5 метра от 20-те години на миналия век.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.