Учени от 48 морски университета се събират във Варна

Добромир Радушев - вторник, 10-10-2017 - 14:51

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” е домакин от днес на 18-та годишна Генерална асамблея на Международната асоциация на морските университети. Общността на университетите, посветили своята дейност на високото качество на морското обучение и морската практика (Maritime Education and Training – MET), както и на високо качество на изследвания в сферата на морските науки, се събира във Варна, като официалното откриване е днес от 9 часа в Интерхотел „Черно море“. Специални гости на форума са проф. Нийл Бос, президент на IAMU и директор на Австралийския морски колеж, който преди броени дни беше удостоен с почетно звание Доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Такехеро Умемура – представител на Nippon Foundation, Милхард Фаждин – представител на IMO, Дейвид Снайдер – президент на Наутикъл институт, Лондон и др. Във форума ще участват 212 представители на 48 университета, от 33 държави. Основна тема на Генералната асамблея и на съпътстващите конференции – научна и студентска, е по-нататъшното развитие на морското образование и създаване на единни стандарти за морските професионалисти и търсене на възможности за задълбочаване на сътрудничеството между университетите.
Ще бъдат изнесени над 60 научни доклада в 11 тематични направления, като сред докладчиците са учени и представители обучението на кадри и в морския бизнес от Румъния, Полша, Украйна, Грузия, Русия и Турция.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.