От началото на годината службите са хванали близо 6 млн. къса цигари.
Монитор
Със съдействието на ГДБОП

16 нелегални фабрики за цигари разбити зад граница

Венцислав Генков - четвъртък, 12-10-2017 - 18:45

Офшорките остават на мода за криене на ДДС

В Испания, Австрия и Унгария със съдействието на ГДБОП са разкрити 16 фабрики за нелегални цигари и са задържани 20 българи. В гръцката столица Атина пък са хванати производства и са заловени количества равняващи се на 20 тира пълни с цигари. Това стана ясно от докладите на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов и шефа на „Национална полиция” Христо Терзийски изнесени днес пред Комисията за борба с контрабандата и сивата икономика в парламента.

По думите на Спиридонов нелегалният внос на цигари у нас идва основно от Гърция и Македония, като намалява незаконният импорт от Турция.

 

Сенчестата търговия с тютюневи изделия е паднала под 10%,

 

като до сега от началото на годината службите са хванали близо 6 млн. къса цигари. Данните им сочат още, че най-честите купувачи на нелегални цигари, са хора с малки доходи и нисък социален статус, като стоката се пласирала основно в ромските махали или малки магазини.

Статистиката на полицията показва, че през 2016 г. са задържани 33 900 литра нелегален алкохол.

 

22 591 л нелегален алкохол е заловен

 

до момента от началото на 2017 г. Според Спиридонов една от най-мащабните операции през 2017 г. е разкриването на нелегален цех за вино и ракия в софийското село Гинци, където за иззети 6 тона продукция.

Продължава тенденцията най-разпространени да бъдат данъчните престъпления свързани с избягване на плащането на ДДС. За целта се използват най-вече с фирми, регистрирани в офшорни зони. С над 100% е завишен приходът от ДДС на контролираните от службите обекти.

„За противодействие на данъчните престъпления през първото полугодие на 2017 г. са установени щети за близо 35 млн. лв. и 91 000 евро. Обезпечени са над 1,1 млн. лв. и 522 000 евро

 

и са предотвратени щети за 5 млн. лв.“,

 

каза още директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.